Zupa meksykańska |
Bardzo szybka, bardzo dobra a co najważniejsze nietypowa w smaku zupa. Dodatkowo łatwa w przygotowaniu a można ją urozmaicać poprzez najróżniejsze dodatki. Dzięki dodatkowi mięsa jest sycąca. Polecam gorąco.
Składniki:
- 250 g wołowiny bez kości
- 100 g zielonej mrożonej fasolki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
W garnku na łyżce oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i przyprawy, dokładnie mieszamy i smażmy około 5 minut.
Zalewamy gorącym bulionem i pomidorami z puszki. Zagotowujemy całość po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości mięsa około1,5 do 2 godzin.
Gdy mięso już będzie miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, mrożoną fasolkę i gotujemy jeszcze 5 minut. Polecam podawać z tartym serem, można zabielić łyżką jogurtu greckiego. Na imprezę można przygotować wersję z podpieczonymi kawałkami tortilli. Można również posypać tylko kolendrą. Smacznego!
Supoer przepis, napewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń