Sernik nugatowy |
Uwielbiam wszystko co z nugatem lub o smaku nugatu: czekoladę, pralinki, lody, batoniki i mogłabym tak wymieniać i wymieniać. A oprócz tego uwielbiam serniki (no ale to nic nowego) więc czy istniałoby lepsze połączenie? Dla mnie nie. Na moje szczęście i moim najbliższym bardzo zasmakował ten sernik.
Składniki na spód:
- 200 g wafelków o smaku orzechowym
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Wafelki rozdrabniamy w mikserze na drobny piasek. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z wafelkami tworząc jednolitą masę.
Gotową masę wafelkową wciskamy w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu na serniki
- 4 jajka
- 300 g masy nugatowej (można zastąpić nutellą)
- 240 g jogurtu (lub śmietanki)
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Do misy miksera wkładamy masę nugatową i miksujemy aż delikatnie się rozluźni. Dodawać po łyżce twarogu żeby dokładnie się połączył z masą nugatową. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie łączymy.
Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 60-70 minut w tak zwanej kąpieli wodnej. Poziom niżej niż sernik ustawiamy naczynie wypełnione gorącą wodą, w ten sposób woda będzie parować i stworzy kąpiel wodną. Po upieczeniu uchylamy piekarnik na 15 minut i dopiero potem wyjmujemy sernik całkowicie i studzimy do temperatury pokojowej.
Składniki na polewę:
- 50 g czekolady drobno pokrojonej
- 40 g śmietanki kremówki
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy do wrzenia śmietankę. Zestawiamy z ognia i wrzucamy czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Czekamy aż polewa delikatnie przestygnie i zacznie gęstnieć.
Polewamy sernik i chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny a najlepiej całą noc. Smacznego!
Brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuńa czy można upiec bez kąpieli wodnej?
OdpowiedzUsuń