Chleb orkiszowy |
Kolejny przepis na chlebek, uwielbiam chleb własnego wypieku, ten zapach unoszący się w domu, ta chrupiąca skórka i ta pierwsza najsmaczniejsza kromka. Jeszcze nie piekliście? To czas to naprawić.
Składniki:
- 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 325 g mąki orkiszowej typ 3000
- 8 g drożdży sypkich
- 450 g letniej wody
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po wyrośnięciu przekładamy do foremki na chleb, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawiamy jeszcze na pół godziny a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez około 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z foremki i pozostawiamy w studzącym się i uchylonym piekarniku przez około 20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz