Ciasteczka serowe |
Ciasteczka te pojawiły się w moim menu kiedy jednak z przyjaciółek była mamą karmiącą i niewiele mogła jeść. Nie chciałam być osobą bez serca i przynosić na spotkania rzeczy których jeść nie może, więc poszperałam w przepisach, poszukałam co jeść może i pojawiłam się z tymi ciasteczkami. O dziwo nie tylko mama karmiąca się nimi zajadała ;)
- 300 g twarogu z kostki
- 100 g miękkiego masła
- 250 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników na ciasto zagniatamy jednolitą masę. Podsypując blat mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm. Wykrawamy kwadraty z ciasta.
Jabłko obieramy i kroimy w ćwiartki a je jeszcze na pół. Na każdy kwadrat z ciasta kładziemy jabłko, składamy na pół i staramy się skleić boki. Ciasteczka w trakcie pieczenia mogą się otworzyć jeśli nie zostaną dobrze sklejone.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (pilnując aby się nie przyrumieniły zbyt mocno). Studzimy na kratce. Po wystudzeniu posypujemy dodatkowym cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz