Ekspresowe bułeczki |
Czy zdarzył Wam się poranek kiedy żołądek przykleja się do kręgosłupa, a w chlebaku pustka i co gorsza nie chce się wychodzić z domu po świeże pieczywo? Bo mi tak, i co wtedy zrobić? Głodny człowiek nie wytrzyma około 2 godziny zanim ciasto urośnie a potem zanim chleb się upiecze. I właśnie któregoś takiego poranka znalazłam przepis na ekspresowe bułeczki.
Składniki na 4 większe bułki:
- 300 g mąki pełnoziarnistej
- 10 g drożdży sypkich
- 170 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na 15-20 minut. Nagrzać piekarnik do 220 stopni.
Z napuszonego ciasta delikatnie formujemy kulki, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce. Odstawiamy jeszcze na 15 minut i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut do zrumienienia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz