Sernik z batonikami Daim |
Kolejny sernik to chyba nie zdziwienie ;) Tym razem trochę oryginalnie, sernik wzbogacony o dodatek pokrojonych batoników "Daim". Dzięki ich dodatkowi sernik zyskuje chrupiące i słodkie niespodzianki w środku. Uważam że warto wypróbować, szczególnie jak lubicie te batoniki, karmel lub wszystko co z nim związane.
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek digestive (mogą być zbożowe lub herbatniki)
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrobnić na piasek. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z ciasteczkami.
Masę ciasteczkową wyrównać na dnie tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Składniki na masę serową:
- 720 g twarogu 3-krotnie mielonego
- 1 szklanka cukru
- 180 ml śmietanki kremówki
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 2 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- budyń waniliowy 40g
- 110 g batoników Daim
Batoniki Daim pokroić na małe kawałki. W misie miksera utrzeć twaróg z cukrem, śmietanką, jogurtem, jajkami, budyniem i ekstraktem. Na koniec dodać batoniki i wymieszać łyżką. Gotową masę wylać na schłodzony spód.
Sernik pieczemy w 180 stopniach przez około 50-60 minut. Po upieczeniu studzimy do temperatury pokojowej a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Składniki na polewę:
- 250 g gotowanego skondensowanego mleka (masa krówkowa)
- 56 g batonika Daim (jeden batonik)
Przygotowanie:
Na wierzchu sernika rozsmarować masę krówkową. Batonik pokroić na drobne kawałki, posypać na rozsmarowaną masę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz