Muffinki bazyliowe |
Uwielbiam nietypowe smaki w słodkich wypiekach. Dlatego jak zobaczyłam ten przepis to wiedziałam że muszę go wypróbować. Zrobiłam następnego dnia. Muffinki zielone od bazylii, z białą czekoladą i polewą jogurtową. Smak można określić jako "ciekawy", babeczki znalazły kilku adoratorów a dla kilku osób były poprawne bez większego szału. Ja się w nich zakochałam, słodycz połączona ze smakiem bazylii, moim zdaniem warte spróbowania.
Składniki (na około 10 babeczek):
- 120 ml mleka
- 100 g masła
- 70 g białej czekolady
- 120 g mąki pszennej
- 90 g cukru
- 1 jajko
- doniczka bazylii
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło. Na małym ogniu podgrzewamy aż masło się roztopi. Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia i powstania jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia.
Do czystej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, sól i mieszamy.
Do miski blendera wrzucamy listki z bazylii, wlewamy lekko przestudzoną mieszankę z garnka i rozdrabniamy do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy jajko i miksujemy całość około 2 sekundy.
Bazyliową masę przelewamy do miski z mąką. Całość mieszamy delikatnie do połączenia składników, tak aby nie było grudek w masie.
Rozkładamy do papilotek, zostawiając około 0,5 cm od góry, gdyż babeczki jeszcze urosną.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy babeczki w środku są upieczone. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Składniki na polewę:
- 60 g białej czekolady
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy jogurt po łyżce i mieszamy do połączenia. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia polewy.
Gotową polewą dekorujemy babeczki i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz