Kurczak duszony |
Soczysty i miękki kurczak w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku i ziół. Pyszne danie na obiad lub uroczystą kolację. Przepis jest prosty i o tyle wygodny, że spokojnie można zrobić go dzień wcześniej a później tylko odgrzać.
Składniki na około 4 porcje:
- 4 udka lub 8 podudzi
- 1 puszka pomidorów krojonych w sosie
- 500 g pieczarek
- 1 posiekana cebula
- 4 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- po 1 łyżeczce oregano i tymianku
- 2 liście laurowe
- olej do podsmażenia kurczaka
- sól, pieprz i cukier
Kurczaka doprawić solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i ostawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Po tym czasie obsmażamy kurczaka na oleju z każdej strony na złoty kolor. Dodajemy cebulę, czosnek, liść laurowy i smażymy około 10 minut.
Całość przekładamy do głębokiego garnka, dodajemy pieczarki i smażymy około 5 minut. Wlewamy wino i dusimy około 10 minut.
Przed podaniem doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i posypujemy pietruszką. Podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz