Zupa marchewkowa |
Lekka zupa krem o nietypowym smaku bo robiona z marchewki i czerwonej soczewicy. I to właśnie soczewica sprawia że zupa jest dodatkowo sycąca. Przygotowuje się ją szybko i łatwo. Jedna z moich ulubionych zup ale i mojego męża też (co uważam za sukces - bo facet to przecież mięsożerca).
Do jej zrobienia skorzystałam z przepisu który delikatnie zmodyfikowałam.
Składniki na około 4 porcje:
- 1 kg marchewki
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka świeżo startego imbiru (lub w proszku)
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 3 łyżki puree pomidorowego
- 1-2 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- makaron lub ryż do podania
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy i szklimy na oliwie w dużym garnku. Pod koniec dodać imbir (ilość zależy od tego jak ostrą zupę chcecie otrzymać).
Marchewkę kroimy na 2 cm kawałki i dorzucamy do garnka. Smażymy mieszając około 5 minut.
Następnie dodajemy soczewicę, sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze chwilę.
Całość zalewamy wrzącym bulionem, dodajemy puree pomidorowe i gotujemy około 15-20 minut do miękkości warzyw.
Zupę miksujemy i mieszamy z mlekiem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ilość mleka będzie zależna od Waszych upodobań. Jak przygotowuję wersję dla męża daję 1 szklankę, jak dla siebie to już 2 bo wolę trochę rzadszą.
Podajemy z ugotowanym makaronem lub ryżem. Raz podałam z małymi różyczkami ugotowanego kalafiora i mi osobiście ta wersja smakowała najbardziej. Smacznego!
było by mega z kawałkami kurczaka ale i bez tego b.dobre :)
OdpowiedzUsuń