Kurczak tikka masala |
Danie obiadowe z kuchni indyjskiej. Do marynaty i sosu z kurczakiem dodajemy mieszanki przypraw garam masala. Mieszankę tą można kupić w sklepach internetowych, sklepach ze zdrową żywnością albo w dużych sklepach spożywczych. Jeżeli lubicie kuchnię indyjską to pokochacie to danie a jeżeli jeszcze nie próbowaliście tego typu dań to polecam zacząć właśnie od tego.
Składniki na 4 porcje na marynatę:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: po 1 łyżeczce imbiru, cynamonu, ostrej papryki, przyprawy garam masala, sproszkowanego kminu rzymskiego
Składniki na sos:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- przyprawy: po 1 łyżeczce ostrej papryki, słodkiej papryki, garam masala, sproszkowanego kminu rzymskiego, cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 4 łyżki śmietany kremówki
- sól i pieprz
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy. Kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i wkładamy do miski z marynatą. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki (minimum 30 minut a najlepiej na całą noc).
Mięso wyciągamy z marynaty, ręczniczkiem papierowym wycieramy jej nadmiar. Podsmażamy na patelni z każdej strony.
W garnku ma maśle podsmażamy starty czosnek. Dodajemy wszystkie przyprawy (bez cukru) i mieszając podsmażamy minutę.
Do garnka dodajemy passatę, ocet, cukier, sól i pieprz. Zagotowujemy sos i na małym ogniu gotujemy około 10 minut co jakiś czas mieszając.
Do sosu wrzucamy kurczaka i całość gotujemy na małym ogniu do miękkości kurczaka. Sprawdzamy smak sosu i doprawiamy wedle potrzeby. Po zdjęciu z palnika dodajemy kremówkę i mieszamy.
Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz