Sernik z malinami i białą czekoladą |
To jest jeden z najlepszych serników jakie robiłam i jakie jadłam. Dodatek malin przełamuje słodycz sera i czekolady. Dodatek czekolady daje kremową konsystencję i słodkość masie serowej. Całość komponuje się idealnie. Jak macie maliny to szybko róbcie ten sernik. I szybko go jedzcie bo on znika nie wiadomo kiedy ;)
Składniki na spód:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych
- 90 g białej czekolady
- 80 g masła
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. W garnuszku roztapiamy masło na małym ogniu. Zdejmujemy z palnika, dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. W dno i boki wciskamy masę ciasteczkową. Schładzamy w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 125 ml szklanki śmietany kremówki 36%
- 200 g białej czekolady
- 500 g twarogu na serniki
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 2 białka
- 400 g świeżych malin
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy kremówkę i podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy pokrojoną ma małe kawałki czekoladę. Odstawić na 2 minuty i wymieszać do powstania jednolitej masy. Delikatnie przestudzić.
Białka ubić na sztywną pianę.
W misie miksera wymieszać twaróg, całe jajka i cukier. Cienką stróżką wlewać roztopioną czekoladę z kremówką (cały czas mieszać). Na sam koniec dodać ubite białka i 250 g malin. Całość delikatnie wymieszać.
Wylać na schłodzony spód. Piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez około 90 minut. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, czyli na dnie piekarnika ustawiamy naczynie wypełnione gorącą wodą.
Sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a następnie przez całą noc w lodówce. Przed podaniem posypać resztą malin. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz