Kurczak z buraczkami |
Natknęłam się na ten przepis przypadkowo. Wydał mi się oryginalny bo mi buraczki kojarzyły się albo z zupą albo z sałatką. Po pierwszym razie jak zrobiłam i spróbowałam to danie wiedziałam że nie będzie to ostatni raz. Danie jest szybkie, zdrowe i pyszne. I jakie ma bajeczne kolory. Zachęcam do spróbowania.
Przepis inspiracja:
Przepis na 3-4 porcje:
Przepis inspiracja:
Przepis na 3-4 porcje:
- 500 g kurczaka
- 3 buraki
- 50 g śmietanki kremówki
- 50 ml mleka
- 1 liść laurowy
- 1 kulka ziela angielskiego
- pieprz, kilka kulek zielonego
- sól
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- garść rodzynek
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Można na tym etapie już go przyprawić solą i pieprzem. W tym czasie obrać i pokroić buraczki w kostkę.
Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka, dodać buraczki, rodzynki, przyprawy, wlać mleko i śmietankę i uzupełnić wodą tak aby przykryć kurczaka. Całość gotować na małym ogniu aż buraczki wystarczająco zmiękną i puszczą sok. Podawać z kaszą i ryżem. Można przed podaniem sos zagęścić jogurtem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz