Ciasto mokka z gruszkami |
Ciasto które zrobiłam na prośbę męża. Chciał coś z gruszkami. Przemyciłam tam sernik i trochę nowego smaku więc ciemne kruche ciasto. Ten sernik mnie kompletnie zaskoczył, męża zachwycił a reszta degustatorów się nim zajadała. Polecam, obowiązkowo do spróbowania.
Składniki na kruche ciasto:
- 125 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 6 płaskich łyżek kawy cappuccino (proszku)
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i wyrabiamy jednolite ciasto. Lepimy w kulkę, delikatnie spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu
- 3 jajka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g jogurtu naturalnego
- 3 gruszki
Przygotowanie:
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki poza gruszkami. Ucieramy na jednolitą masę. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce połowę zamrożonego ciasta i rozkładamy równomiernie.
Na spód delikatnie wykładamy masę serową. Na masie układamy kawałki gruszek. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
Pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy w piekarniku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz