Sernik z nutellą |
Czemu ja wcześniej nie odkryłam tego połączenia? Twaróg + Nutella + pieczenie. Upieczona nutella zyskuje na smaku a jak to się jeszcze połączy z twarogiem to czy może być coś lepszego? Wszystkim smakowało, je tylko uważam że zbędna jest ta warstwa bez nutelli, następnym razem robię cały z nutellą :)
Składniki na spód:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy a czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Całość łączymy i wciskamy w dno wyłożonej papierem tortownicy. Schładzamy w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 600 g twarogu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki nutelli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
W misie miksera łączymy wszystkie składniki poza nutellą. Gotową masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy nutellę i dokładnie mieszamy.
Na schłodzony spód wykładamy białą masę a na nią, delikatnie za pomocą łyżki, masę z nutellą.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu studzimy w piekarniku a następnie kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz