Ciasto dojrzewające na piernik |
Najwyższy czas zacząć przygotowania do świąt. Jak co roku zaczynam je od wstawienia ciasta dojrzewającego na piernik staropolski. To jest najlepszy piernik jaki kiedykolwiek zrobiłam, wszyscy się nim zachwycają, więc i Wam go gorąco polecam. Z ciasta tego można zrobić również pierniczki nadziewane lub lukrowane. Ciasto należy zrobić 4-6 tygodni przed świętami i upiec na kilka dni przed świętami. A więc najwyższa pora :) Z tej porcji ciasta wychodzi duży piernik i cała miseczka pierniczków nadziewanych dlatego możecie spokojnie zrobić ciasto z połowy porcji.
Składniki:
- 500 g miodu naturalnego (najlepiej łagodnego w smaku - u mnie rzepakowy)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g przyprawy korzennej
Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło, miód i cukier, na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do ostudzenia.
Sodę rozpuszczamy w mleku. Do misy miksera przelewamy mieszankę z garnka, dodajemy resztę składników i hakiem do ciasta wyrabiamy. Można też ręcznie ale będzie dużo trudniej. Ciasto będzie mocno klejące się ale po leżakowaniu w lodówce stwardnieje. Wyrobione ciasto przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 4 - 6 tygodni, ja wstawiłam do lodówki.
Dianka właśnie jestem w trakcie robienia ciasta na piernik i jednak zdecywoałem się na miód rzepakowy, rodzinka nie przepada za gryczanym(ja go uwielbiam :-)), no ale piernik robię z myślą o nich :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziekuję za "zarażenie" do robienia piernika i pierniczków na Święta :)
Kolega z forum Majkel ^^