Zupa rybna pomidorowa |
Rybna zupa pomidorowa z dorszem i krewetkami to moja propozycja dla fanów zarówno tradycyjnej zupy pomidorowej jak i ryb i owoców morza. Połączenie może wydawać się nieco dziwne ale jest idealne. Zupa zaskakuje smakiem i dodatkami a jest niewyobrażalnie prosta do przygotowania.
Składniki na około 3 porcje:
- 500 g filetów z dorsza bez skóry
- 15-20 krewetek surowych
- 300 ml buliony warzywnego
- 500 ml passaty pomidorowej
- sok z połowy cytryny
- cebula
- łyżka sosu rybnego
- 5 łyżek drobnego makaronu
- sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, chili
Przygotowanie:
Krewetki myjemy, pozbawiamy ogonków. Filet z dorsza również myjemy i kroimy w kostkę około 2 cm. Krewetki i dorsza solimy i ostawiamy.
Na dnie garnka rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy drobno pokrojoną cebulkę. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki chili, łyżeczkę papryki słodkiej, smażymy przez minutę mieszając.
Dodajemy passatę pomidorową i zagotowujemy. Doprawiamy łyżeczką bazylii, dolewamy bulion, sos rybny i sok z cytryny. Zagotowujemy i dodajemy makaron. W zależności od tego ile makaron musi się gotować musimy go wrzucić odpowiednio wcześniej przed rybą i krewetkami.
Na sam koniec wrzucamy pokrojoną rybę i krewetki. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy około 8 minut. Doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem. Przed podaniem można posypać świeżo posiekaną bazylią. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz