Kurczak w sosie grzybowym |
Bardzo aromatyczny sposób na fileciki z kurczaka. Sos z pieczarek wzbogacony o grzyby suszone jest idealnym dodatkiem do kurczaka. Dodatkowo przepis ten jest bardzo prosty i zdrowy. Spokojnie można zrobić dzień wcześniej i odgrzać następnego dnia dla skrócenia czasu oczekiwania na obiad. W sezonie grzybowym suszone grzyby można zastąpić świeżymi.
Składniki na około 4 porcje:
- 500 g piersi z kurczaka
- 400 g pieczarek
- 150 ml bulionu lub wody spod gotowanych grzybów suszonych
- kilka suszonych grzybów
- 2 cebulki dymki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżeczki musztardy
- 80 ml śmietanki kremówki
- tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze i cieńsze fileciki. Z każdej strony solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem. Smażymy na oliwie a oliwek z obu stron do zrumienienia.
Suszone grzyby moczymy i gotujemy do miękkości. Pieczarki kroimy w kostkę, cebulkę drobno szatkujemy. Na patelni na oliwie szklimy cebulkę a następnie dorzucamy pieczarki i pokrojone podgotowane grzyby. Doprawiamy tymiankiem i smażymy aż pieczarki się lekko zrumienią.
Dolewamy bulion lub wodę spod grzybów, sos sojowy, śmietankę i musztardę. Zagotowujemy całość, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 5 minut aż sos zgęstnieje.
Pod koniec sos doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do niego kurczaka. Chwilkę podgrzewamy. Podajemy z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz