Zapiekanka z tuńczykiem |
Uwielbiam zapiekanki, można połączyć smaki na jakie ma się ochotę a i całe danie można podać w jednym naczyniu. Zapiekanki są pyszne, zdrowe i jakie wygodne bo całość można przygotować dzień wcześniej a przed podaniem tylko podgrzać. Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z makaronu z dodatkiem tuńczyka, brokułów i pieczarek, mocno ziołowa.
Składniki:
- makaron (tyle ile jadacie na 4 porcje)
- puszka tuńczyka w bulionie lub sosie własnym
- brokuł
- pół cebuli
- 200 g pieczarek
- kulka mozzarelli (najlepiej z mleka bawolego)
- pół szklanki passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść świeżej bazylii
- oregano, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 5 minut przed końcem dorzucamy brokuła podzielonego na różyczki. Całość odcedzamy.
Na patelni na oliwie szklimy drobno pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy pieczarki i całość smażymy aż pieczarki się zarumienią.
Dodajemy odsączonego tuńczyka, posiekaną bazylię, passatę pomidorową i koncentrat. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i czosnkiem niedźwiedzim. Całość chwilę podgrzewamy aby smaki się połączyły. Jeśli chcecie na tym etapie można sos zabielić dodając 1/4 szklanki śmietanki.
W garnku po gotowaniu makaronu mieszamy makaron z brokułem z naszą zawartością patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy plastrami mozzarelli. Zapiekamy w temperaturze około 180 stopni przez 25-30 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz