Truflowe ciasto |
Ciasto bardzo wykwintne. Mocno czekoladowe dla prawdziwych fanów czekolady. Idealne dla większej ilości gości lub na długie zimowe wieczory na kanapie ;) Ciasto idealnie smakuje samo ale równie dobrze (jak nie lepiej ;)) komponuje się podane z różnego rodzaju konfiturami owocowymi. Dajcie to co macie pod ręką. Zapewniam że zły humor znika równie szybko jak kawałek tego ciasta z talerza.
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 400 g czekolady w dowolnej proporcji (ja dałam 250 g gorzkiej i 150 g mlecznej)
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1/3 szklanki likieru cytrusowego (lub innego)
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Ostawiamy do przestudzenia.
W misie miksera ubić całe jajka wraz z cukrem około 5 minut aż powstanie puszysta piana. Cały czas miksując wlewać przestudzoną czekoladę. W osobnym naczyniu połączyć kremówkę z likierem i powoli wmieszać w masę czekoladową.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać gotową masę. Piec w kąpieli wodnej (piętro niżej pod ciastem w piekarniku ustawić pojemnik wypełniony gorącą wodą) w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Po tym czasie przykryć blaszkę folią aluminiową i piec kolejne 30 minut.
Po upieczeniu wystudzić na blacie a następnie przez kilka godzin w lodówce. Dopiero wtedy wyjąć z formy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz