Paszteciki |
Pyszne drożdżowo-maślane ciasto wypełnione nadzieniem pieczarkowo-cebulowym. Dodatek suszonych grzybków pogłębia smak nadzienia. Oczywiście można całość zastąpić innymi grzybami ale kto miałby ich aż tyle ;) Paszteciki są idealne na ciepło, fajnie komponują się z barszczem ale spokojnie można zjadać je same.
Składniki na nadzienie:
- 1 kg pieczarek
- 3 duże cebule
- kilka ugotowanych suszonych grzybków
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i pieczarki pokroić. Nie musi być drobno gdyż całość będzie później mielona. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy aż się ładnie zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki i grzybki. Całość solimy i pieprzymy. Smażymy tak długo aż cała woda z pieczarek wyparuje, to może trochę potrwać. Odstawiamy do przestudzenia.
Przestudzone nadzienie mielimy w maszynce o sitku ze średnimi oczkami. Całość doprawiamy jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeby.
Składniki na ciasto:
- 3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
- 100 g masła, bardzo miękkiego
- 8 g drożdzy instant
- 1 łyżka cukru
- 250 ml dobrze ciepłego (ale nie gorącego) mleka
- 350 g mąki pszennej, np. tortowej
- 3/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników wyrobić w misie miksera lub ręcznie gładkie i elastyczne ciasto. Najlepiej najpierw wymieszać wszystkie składniki poza masłem i dopiero na końcu stopniowo dodawać masło. Gotowe ciasto odłożyć na godzinę do wyrośnięcia.
Podsypując mąką stolnice rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 35x45.
Przekroić na 4 części wzdłuż krótszego boku ciasta. Na każdym kawałku po prawej stronie ułożyć nadzienie. Następnie od boku z nadzieniem zawijać ciasto i koniec dobrze skleić.
Gotowe długie paszteciki przełożyć na blachę wyłożoną papierem i posmarować białkiem lub żółtkiem aby się ładnie zrumieniły. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Kroić jeszcze ciepłe ale nie gorące bo się rozpadną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz