Tarta z budyniem i gruszkami |
Gdy sezon gruszkowy w pełni podjęłam wyzwanie podania gruszek w trochę nietypowy sposób. A dodatkowo chciałam zaskoczyć mojego męża który jest fanem gruszek :) Na wyzwanie padła tarta z budyniem i karmelizowanymi gruszkami. Podsumuję ją słowami męża "niebo w gębie".
Składniki na spód:
- 160 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g masła, zimnego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 żołtko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodajemy po łyżce zimnej wody. Gotowe ciasto schładzamy a następnie wałkujemy i wylepiamy blachę na tartę. Forma do tarty musi być wcześniej wysmarowana tłuszczem i wysypana mąką. Tak przygotowane ciasto przykrywamy papierem, obciążamy i pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Następnie usuwamy papier wraz z obciążeniem i dopiekamy kolejne 15 minut.
Składniki na budyń waniliowy:
- 600 ml mleka
- 6 żółtek
- ziarenka z laski wanilii
- 100 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
500 ml mleka zagotowujemy wraz z ziarenkami wanilii w garnuszku.
Resztę mleka miksujemy blenderem z żółtkami, cukrem i obiema mąkami.
Do zagotowanego mleka wlewamy mieszankę z żółtkami i całość zagotowujemy mieszając aż odpowiednio zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia przykryty folią spożywczą, tak aby folia dotykała powierzchni budyniu, tak zapobiegniemy utworzeniu się kożucha na budyniu.
Składniki na karmelizowane gruszki:
- 3 duże gruszki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy ale poprzez samo potrząsanie patelnią. Doprowadzamy do zagotowania mieszanki.
Gdy mieszanka się zagotuje wrzucamy pokrojone w ósemki gruszki i dodajemy cynamon. Mieszamy tak aby każda gruszka pokryła się karmelem i cynamonem. Gotujemy na małym ogniu aż gruszki zmiękną, ale nie mogą się rozpadać. Musimy uważać aby nie przypalić karmelu gdyż będzie gorzki.
Na wystudzoną tartę wykładamy budyń i równo rozprowadzamy. Na wierzchu układamy równo karmelizowane gruszki. Całość schładzamy kilka godzin w lodówce i dopiero podajemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz