Pesto z suszonych pomidorów |
Przepyszne pesto które znajdzie w kuchni wiele zastosowań. Ja się z nim spotkałam robiąc tartę francuską ale z powodzeniem wykorzystacie go do pizzy, sosów, makaronów, grzanek i co tylko Wam podpowie wyobraźnia. Pesto robi się szybko ale równie szybko znika.
Składniki:
- 100 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
- 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- 1/2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 świeży pomidor, obrany ze skóry, bez nasion i soku - sam miąższ
- 30 g sera Parmezan lub Grana Padano
- 30 g orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki listków bazylii
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce. Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy do powstania jednolitej masy. Wykorzystujemy od razu ale przechowujemy do kilku dni w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz