Zrazy z pomidorami |
W związku z tym że już kilka osób prosiło mnie i podpytywało o przepisy bardziej mięsne niż zazwyczaj tu zamieszczam, to dzisiejszy wpis to ukłon w ich stronę :) Zrazy ze schabu, zawijane z plasterkami polędwicy i suszonymi pomidorami w ziołowym sosie mam nadzieję że ich zadowolą ;) Mojemu mężowi smakowały bardzo, nawet ja która bez mięsa, szczególnie wieprzowego, mogłaby żyć, uważam że ten przepis jest bardzo dobry. No ale sami musicie spróbować.
Składniki:
- 4 plastry schabu
- 8 plasterków polędwicy (surowej, łososiowej lub jaką lubicie)
- 4 kawałki pomidorów suszonych z zalewy
- 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
- 2 i 1/2 szklanki bulionu (zdecydowanie bardziej polecam zastąpić szybkim bulionem przepis poniżej)
- 1/3 szklanki białego wina
- łyżka oregano
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- po kilka ziarenek pieprzu czarnego i czerwonego
- 4 kawałki suszonych grzybów
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Przepis na szybki bulion: W garnku zagotować 3 szklanki wody, pokrojoną marchewkę, łyżkę sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu worcestershire, łyżkę oliwy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Schab rozbijamy na cieńsze kotleciki. Z każdej strony solimy, pieprzymy i posypujemy suszonym oregano.
Na każdy kawałek schabu kładziemy po dwa plasterki polędwicy i jednym kawałku pomidora. Ciasno zawijamy i spinamy wykałaczkami aby się nie rozwinęły.
Na patelni rozgrzewamy olej spod pomidorów i obsmażamy nasze zrazy z każdej strony.
W tym czasie zagotowujemy bulion w większym garnku.
Do gotującego się bulionu przekładamy podsmażone roladki i zagotowujemy. Dolewamy wino, dodajemy natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz suszone grzyby i gotujemy na wolnym ogniu.
Na tłuszczu na którym smażyły się roladki zrumieniamy drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Przekładamy do garnka z roladkami i częścią bulionu opłukać resztę tłuszczu z patelni i przelać do wywaru.
Całość przykryć i gotować około 40 minut. Przez ten czas należy z 2 razy obrócić roladki.
Na koniec wyjąć marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Mieszankę rozprowadzić w garnku i chwilę podgrzać aż sos zgęstnieje. Podawać z puree z ziemniaków i dowolną surówką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz