Tarta z mango i bananami |
Czy Wy też macie dość tej zimy co to nawet nie jest jak zima? Bo ja tak i aż zachciało mi się jakiś letnich smaków. Ale miałam ochotę na coś innego i nietypowego. I tak zrodził się pomysł na tartę na cieście kruchym z masą budyniową o smaku bananów z mango. Tarta jest bardzo ciekawa i rzeczywiście nietypowa ;) Ogromnie polecam ja będę do niej wracać.
Składniki na spód:
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i dokładnie wyrobić. Gdyby ciasto się nie chciało kleić można dodawać po łyżce zimnej wody. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę z wyjmowanym snem (wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać mąką). Spód dziurkujemy widelcem. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni a ciasto na ten czas wkładamy do lodówki. Ciasto przed włożeniem do piekarnika przykrywamy folią aluminiową i obciążamy czymś (suchą fasolą lub specjalnymi kulkami). Pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy do zrumienienia przez około 13 minut.
Składniki na masę:
- 1 dojrzałe duże mango
- 2 banany
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Owoce obieramy i rozdrabniamy blenderem. Przekładamy do garnuszka. Mąkę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody, żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody.
Dodajemy żółtka, cukier, sok cytrynowy i podgrzewamy cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia tuż przed momentem wrzenia (masa powinna lekko zgęstnieć). Dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy. Znowu stawiamy na gazie i podgrzewamy mieszając. Zestawiamy tuż przed tym jak mieszanka zawrze. Do ciepłej mieszanki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie mieszamy, już nie podgrzewamy.
Ciepłą mieszankę wykładamy na upieczony spód. Studzimy całość w temperaturze pokojowej a następnie wstawiamy do lodówki na minimum godzinę aż masa stężeje.
Składniki na dekorację:
- 150 ml kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z dodatkiem cukru pudru. Ułożyć na wierzchu masy i udekorować. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz