Kurczak tamaryndowy |
Idealny sposób na mięsny udka z kurczaka o lekko orientalnym smaku. Udka można podpiec w piekarniku lub zrobić na grillu dzięki temu mamy też danie na letnie grillowanie. Udka w tej marynacie mają smak słodko-pikantny. Pięknie się pieką pozostając wilgotne w środku.
Składniki:
- 6 podudzi z kurczaka
- 60 ml sosu sojowego
- 40 ml sosu z tamaryndowca
- 1 łyżka konfitury pomarańczowej
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki płatków chilli
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Udka umyć i oczyścić. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty i przełożyć do niej udka. Dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Udka wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy powstałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Podczas pieczenia kilkakrotnie podlewamy marynatą i obracamy mięso.
Pieczemy około 40 minut aż do zrumienienia. Podajemy z ryżem polanym pozostałą, zredukowaną marynatą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz