Makaron z cukinią i fasolką |
Szybkie, smaczne, zdrowe danie. jedno z moich ulubionych. Mąż też je lubi ;) Danie jest lekkie i można przygotować o każdej porze roku wykorzystując świeże lub mrożone warzywa. Dodatek twarogu sprawia że dane nabiera bardzo ciekawego smaku. Przepis obowiązkowy do wypróbowania.
Składniki:
- dwie porcje makaronu
- mała cukinia
- 300 g fasolki szparagowej
- duża garść bazylii
- 100 g twarogu
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W garnku wstawiamy wodę na makaron. Jak się zagotuje wrzucić makaron. Jeśli używamy świeżą fasolkę kroimy ją na około 4 cm kawałki (mrożoną można już kupić pokrojoną).
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć na średnim ogniu przez cały czas gotowania makaronu. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Około 7 minut przed końcem gotowania makaronu dorzucić fasolkę i gotować aż oba składniki będą miękkie. Odcedzić.
Do garnka z makaronem i fasolką dodać podsmażona cukinię, pokruszony twaróg i posiekaną bazylię. Całość doprawić solą i pieprzem. Można delikatnie skropić oliwą. Od razu podawać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz