Pulpeciki w sosie koperkowym |
Mięciutkie, delikatne pulpeciki gotowane w sosie warzywnym z dużą ilością koperku. Pierwszy raz coś takiego robiłam ale od razu się w nich zakochałam. Mojemu mężowi przypominało danie z dzieciństwa. W związku z tym na pewno będziemy wracać do tego przepisu. Pulpeciki robi się łatwo i długo można przechowywać. Polecam z ziemniaczkami z koperkiem :)
Składniki:
- 500 g drobiowego mięsa mielonego
- jedna czerstwa bułka
- mleko do namoczenia bułki
- pół dużej cebuli
- jajko
- 500 ml wody
- marchewka
- pietruszka
- łyżeczka masła
- 2 łyżki mąki
- pęczek koperku
Przygotowanie:
Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, drobno pokrojoną cebulką, odciśniętą bułką oraz solą i pieprzem.
Do garnka wlać wodę, dodać startą marchewkę i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dalej gotować.
Z mięsa uformować małe pulpeciki i podsmażyć na patelni z każdej strony.
Usmażone pulpeciki przełożyć do gotującego się wywaru. Dodać łyżkę masła, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut.
Pod koniec zagęszczamy sos mąką, dodajemy drobno posiekany koperek. Jeśli lubicie możecie zabielić sos odrobiną jogurtu greckiego. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz