Bomba truskawkowo-czekoladowa |
Jeden z pyszniejszych tortów jakie ostatnio robiłam i jeden z bardziej zjawiskowych. Przez swoją nietypową formę idealnie nadaje się jako prezent dla jubilata. Pomimo tego że większość osób przed pokrojeniem myli go z kopcem kreta to pod czekoladową polewą i czekoladowym biszkoptem kryje się mocno truskawkowa niespodzianka.
Składniki na czekoladowy biszkopt:
- 4 jajka o temperaturze pokojowej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier łyżka po łyżce dokładnie mieszając. Dodać stopniowo żółtka i dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz startą na tarce czekoladę. Dokładnie wymieszać. Rozłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 33cm x 33cm lub zbliżoną i piec przez około 10-12 minut w temperaturze 180 stopni uważając aby nie spalić.
Upieczone ciasto wystudzić do temperatury pokojowej. Miskę lub durszlak średnicy 20-22 cm i wysokości 10 cm wyłożyć folią aluminiową. Ciasto oderwać od papieru pokroić w trójkąty i wyłożyć nim dokładnie miskę. Można docinać tak aby ładnie kawałki do siebie dochodziły. Jeżeli ciasto będzie za twarde można nasączyć przed pokrojeniem wodą z sokiem z cytryny wtedy będzie bardziej plastyczne do pracy. Jeśli uda się bez nasączania nasączyć po wyłożeniu (chyba że lubicie suche ciasta)
Składniki na masę:
- 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g)
- 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 100 ml jogurtu greckiego
- dodatkowo kilka biszkoptów
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w kilku łyżeczkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Truskawki umieścić w garnuszku (mrożonych nie rozmrażać) wraz cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzać do rozpuszczenia się cukru i rozmrożenia truskawek. Za pomocą blendera zmiksować na gładki mus.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej tak aby nie było żadnych grudek.
Rozpuszczoną żelatynę dodać do musu truskawkowego. Dokładnie wymieszać, można podgrzać jeśli żelatyna nie chciałaby się rozpuścić, ale nie zagotowywać. Odstawić do przestudzenia w temperaturze pokojowej.
Kremówkę ubić na sztywną masę.
Do wystudzonego puree truskawkowego najpierw dodać jogurt i dokładnie wymieszać a następnie ubitą kremówkę partiami.
Tak przygotowany mus przełożyć do pojemnika z ciastem czekoladowym a na wierzch wyłożyć delikatnie biszkopty. Możliwe że trzeba będzie przyciąć ciasto czekoladowe jeśli będzie zbytnio wystawało ponad formę. Wstawić do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje.
Składniki na polewę:
- 100 ml kremówki
- 150 g czekolady
Przygotowanie:
W garnuszku umieścić kremówkę i podgrzać do wrzenia. Zestawić z palnika i dodać drobno pokrojoną czekoladę. Odstawić na 2 minuty i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wystudzenia do czasu aż masa zacznie delikatnie gęstnieć.
Ciasto z masą wyjąć z lodówki i obrócić wykładając na jakąś paterę lub talerz. Górę polać polewą czekoladową. Udekorować świeżymi truskawkami lub wiórkami czekoladowymi. Do podania przechowywać w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz