Zakwas na żurek |
Kto z Was tak jak ja nie wyobraża sobie świąt bez żurku? Tak samo mocno nie wyobrażam sobie żurku bez zakwasu. Ale nie kupnego a takiego samodzielnie zrobionego. Uwierzcie mi że to prosty i szybki sposób na uzyskanie o wiele lepszego zakwasu niż ze sklepu. Może w tym roku warto ugościć rodzinę żurkiem na własnym zakwasie?
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
- 800 ml wody letniej przegotowanej
- 2 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziela angielskie
Przygotowanie:
Do wyparzonego szklanego litrowego słoika wsypać mąkę i wymieszać ją z wodą. Najlepiej robić to stopniowo, partiami dodając mąkę i wodę i dokładnie mieszając, w ten sposób nie porobią Wam się grudki. Wody dodać tyle aby wypełnić słoik. Dorzucić pokruszone liście, pokrojone lub zgniecione ząbki czosnku i ziele angielskie. Nie przykrywając szczelnie odstawić na kilka dni (najlepiej na 3-5) na parapet lub półkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz