Sernik bazyliowy |
Ostrzegałam że będę kombinować ze smakami? Ostrzegałam? No i kombinuję. Po bazyliowych babeczkach stwierdziłam że muszę zrobić sernik. Zaskoczył mnie jego smak, oczywiście pozytywnie. Nawet mąż, któremu nie smakowały babeczki bazyliowe, ten sernik polubił. Polewa jogurtowa z białej czekolady dodaje słodkości sernikowi. Wrócę do tego przepisu na pewno.
Składniki na spód:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy w mikserze lub tłuczemy wałkiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy ciasteczka z czekoladą i tak powstałą masę wciskamy w dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Schładzamy w lodówce.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu na serniki
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 200 ml jogurtu naturalnego
- liście z 2 gęstych doniczek bazylii
Przygotowanie:
W pojemniku blendera rozdrabniamy listki bazylii razem z jogurtem. W misie miksera łączymy twaróg z cukrem. Do misy z twarogiem dodać mus bazyliowy.
Do masy twarogowej wbijać po jednym jajku, po każdym miksując około 10 sekund. Przelać na schłodzony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 80 minut. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Składniki na polewę:
- 100 g białej czekolady
- 100 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy jogurt i energicznie mieszamy. Początkowo masa może się zbijać ale po chwili powinna ładnie się połączyć. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia. Rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Schładzamy w lodówce przez całą noc. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz