Sernik cytrynowy |
Tak dokładnie, kolejny sernik :) Tym razem trochę inaczej, słodki czekoladowy spód, delikatnie cytrynowa masa twarogowa i mocno kwaśna polewa. Całość komponuje się idealnie. Nie za słodko, nie za kwaśno. Jak nie macie ochoty na słodki wypiek to polecam ten sernik. Skradł moje serce :)
Składniki na spód:
- 250 g markiz czekoladowych
- 100 g czekolady
Przygotowanie:
Ciasteczka umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy na proszek. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy z rozdrobnionymi ciastkami i dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.
Tak przygotowaną masę wciskamy w spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Schładzamy.
Składniki na masę serową:
- 850 g twarogu na serniki
- skórka starta z 2 cytryn
- 4 jajka
- szklanka drobnego cukru do wypieków
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
W misie miksera łączymy twaróg z cukrem i skórką cytrynową. Dodajemy ziarenka z wanilii oraz ekstrakt waniliowy. Wbijamy po jednym jajku miksując około 15 sekund bo dodaniu każdego z nich. Masę przelewamy na schłodzony spód.
Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 160 stopni w parze wodnej. Oznacza to że poniżej poziomu z sernikiem umieszczamy blaszkę do której wlewamy 3 szklanki gorącej wody. Po upieczeniu studzimy przez 15 minut w zamkniętym piekarniku, potem przez 15 minut w uchylonym a następnie wyjmujemy całkowicie i studzimy.
Składniki na polewę:
- 45 g masła
- jajko
- pół szklanki drobnego cukru
- skórka starta z jednej cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy resztę składników i podgrzewamy w misce ustawionej nad garnkiem z wodą. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników i zgęstnienia masy. Jeżeli masa nie będzie chciała zgęstnieć możecie dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wystudzić i polać po wierzchu sernika. Całość schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz