Sernik mrożony |
Połączenie masła orzechowego z bananami to jedno z najbardziej popularnych połączeń smakowych w wypiekach i deserach. Aż trudno mi uwierzyć że sama wcześniej tego go nigdzie nie wykorzystałam. Musiałam to szybko nadrobić. Przekopałam książki i Internet w poszukiwaniu inspiracji i zdecydowałam się na mrożony sernik. Ja fanką tego połączenia nie zostanę ale przyjaciołom smakował. Jak lubicie masło orzechowe i banany to pokochacie ten sernik.
Składniki na spód:
- 250 g herbatników pełnoziarnistych
- 120 g czekolady
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrobnić na piasek. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z ciastkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy (średnica około 24 cm). Dla ułatwienia wyciągnięcia później ciasta, spód tortownicy warto wyłożyć papierem do pieczenia i na to dopiero ciasteczka. Schłodzić w lodówce.
Składniki na masę:
- 3 mrożone banany
- 330 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów)
- 200 ml kremówki
- 200 g cukru pudru
- 560 g twarogu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Przygotowanie zaczynamy od zamrożenia 3 bananów. Całe banany wkładamy na minimum 3 h do zamrażalnika. Po tym czasie wyciągamy (skórka ściemnieje) obieramy ze skórki i umieszczamy w misie miksera. można dla ułatwienia rozgnieść widelcem. Dodajemy twaróg, cukier puder i masło orzechowe i mieszamy do powstania jednolitej masy.
W osobnym naczyniu ubić kremówkę na sztywno. Partiami dodawać do masy twarogowej i delikatnie mieszać. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy.
Przełożyć do schłodzony spód i umieścić w zamrażalniku. Po całkowitym zamrożeniu sernika wyjąć go z tortownicy, zawinąć w folię i przechowywać w zamrażalniku. Przed podaniem wyjąć około 15 minut wcześniej aby delikatnie zmiękł i dał się pokroić. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz