Curry z fasolką i rybą |
Kolejny przepis z kuchni indyjskiej. Szybki sposób na nietypowe danie oraz na inne wykorzystanie ryby niż smażenie lub pieczenie w folii. Osobiście polecam gdyż jestem fanką tego typu dań i połączeń smakowych. Dodatkowo danie jest proste i bardzo zdrowe, cóż więcej potrzeba żeby Was do niego zachęcić?
Składniki (na 3-4 porcje):
- 400 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
- 400 g mrożonej fasolki szparagowej (świeżą trzeba podgotować)
- 1 duża łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka oleju (ja użyłam sezamowego)
- 200 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- pół cebuli
- limonka
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 2 łyżki wody i dodajemy pastę curry. Podgrzewamy aż pasta się połączy z wodą. Gotujemy chwilę aż woda wyparuje. Dodajemy olej, pokrojoną cebulę i starty imbir.
Powstałą mieszankę smażymy około 2 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy kurkumę.
Wlewamy mleko, dodajemy wiórki kokosowe i na małym ogniu podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Dodajemy sok z limonki i całość gotujemy na małym ogniu aż sos delikatnie zgęstnieje.
Dorzucamy rozmrożoną i pokrojoną fasolkę, wymieszać z sosem i chwilę podgrzewać. Dodać pokrojony w kostkę filet z ryby i dokładnie wymieszać z resztą. Gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut tak aby ryba się ugotowała. Podajemy z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz