Tarta z truskawkami |
Przepis który łączy w sobie różnorodne smaki, każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Spód z czekoladowego kruchego ciasta, wypełniony panna cottą z białej czekolady a to przykryte kawałkami truskawek zalanymi truskawkową glazurą. Mieszanka smaków która łączy się idealnie. Polecam póki jeszcze są truskawki.
Składniki na spód:
- 160 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g masła, zimnego
- 1 żołtko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyrobić w malakserze (można ręcznie w robocie będzie szybciej), zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut.
Ciastem wylepić blachę do tarty, wysmarowaną wcześniej masłem i obsypaną mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Piec w 190 stopniach przez 15 minut, następnie zdjąć papier i piec kolejne 15 minut.
Składniki na panna cotte:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 100 ml mleka
- 30 g cukru
- 170 g białej czekolady, połamanej
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny (12 g)
- około 400 g truskawek, odszypułkowanych
Przygotowanie:
Do małego garnuszka wsypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Do osobnego garnuszka wlać mleko, kremówkę, dodać cukier i ziarenka wanilii, wymieszać i zagotować. Dodać połamaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Dodać połamaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
Garnuszek z żelatyną postawić na palniku i delikatnie podgrzewać aż do rozpuszczenia żelatyny, nie zagotowywać. Dodać do czekoladowej mieszanki. Schłodzić w lodówce aż zacznie gęstnieć.
Gęstniejącą masę wylać na kruchy spód. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na wierzchu poukładać truskawki.
Składniki na glazurę truskawkową:
- 250 g truskawek, pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
Przygotowanie:
Do małego garnuszka wsypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Truskawki wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Truskawki powinny w tym czasie puścić dużo soku. Odstawiamy z palnika.
Całość przecieramy przez drobne sitko aby pozbyć się pestek.
Garnuszek z żelatyną postawić na palniku i delikatnie podgrzewać aż do rozpuszczenia żelatyny, nie zagotowywać.Dodać do przetartych owoców i dokładnie wymieszać. Przestudzić a następnie wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
Gęstniejącą glazurę rozprowadzić na truskawkach. Zbyt rzadka będzie spływać. Odstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Smacznego!
Truskawki wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Truskawki powinny w tym czasie puścić dużo soku. Odstawiamy z palnika.
Garnuszek z żelatyną postawić na palniku i delikatnie podgrzewać aż do rozpuszczenia żelatyny, nie zagotowywać.Dodać do przetartych owoców i dokładnie wymieszać. Przestudzić a następnie wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
Gęstniejącą glazurę rozprowadzić na truskawkach. Zbyt rzadka będzie spływać. Odstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz