Tarta migdałowa |
Czytając ostatnio jakąś książkę natknęłam się na opis tarty migdałowej św. Jakuba. Ten opis tak na mnie zadziałał że zaraz przeszukałam Internet w poszukiwaniu co to jest i jak to zrobić. Zdjęcia zadziałały na mnie ze zdwojoną siłą i zrobiłam ją przy najbliższej okazji. Tarta okazała się strzałem w dziesiątkę. Kruche ciasto wypełnione masą z tartych migdałów. Masa jest wilgotna, delikatnie puszysta, po upieczeniu na jej wierzchu tworzy się chrupiąca skorupka. Ciasto robi się zaskakująco szybko a smakuje prawie wszystkim. Polecam jako obowiązkowy wypiek nadchodzącego weekendu.
Składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 75 g masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść jednolite ciasto.
Ciastem wykleić, wysmarowaną masłem, blachę do tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Składniki na masę migdałową:
- 250 g migdałów
- 4 jajka
- 180 g cukru (lub wedle uznania)
- skórka otarta z jednej cytryny
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Migdały drobno mielimy w mikserze.
W misie miksera umieszczamy zmielone migdały, całe jajka, cukier, skórkę z cytryny i cynamon. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Uważajcie aby nie spalić wierzchu, można przykryć folią.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz