Sernik truskawkowy |
Czy może być coś pyszniejszego w trakcie sezonu na truskawki od sernika z truskawkami? Chyba tylko sernik z podwójną ilością truskawek. Sernik jest fajny, wilgotny, maziasty, taki jaki uwielbiamy najbardziej. No i do tego truskawki zatopione w serniku dodają mu ciekawego smaku. Aby podkreślić smak truskawek do masy serowej dodany jest ekstrakt waniliowy. Całość przykryta świeżymi truskawkami. Nic tylko piec i jeść :)
Moja inspiracja. Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek digestive
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Ciasteczka mielimy na piasek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z ciasteczkami. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Ciasteczka mielimy na piasek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z ciasteczkami. Mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Masę ciasteczkową wciskamy w spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Chowamy do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 300 g truskawek
Przygotowanie:
Twaróg, jogurt, jajka, sok z cytryny, cukier i ekstrakt umieścić w misie miksera. Składniki połączyć dokładnie ale nie mieszać zbyt długo aby nie napowietrzać masy. Masę wylać na przygotowany spód. Od góry powciskać w sernik truskawki, mogą w jakiejś części wystawać.
Sernik piec w temperaturze 150 stopni przez około 75 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku a następnie schłodzić przez minimum noc w lodówce.
Przed podaniem udekorować plasterkami świeżych truskawek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz