Serowe serduszka |
Mini serniczki na nugatowym spodzie z nugatowymi kawałkami kruszonki. Całość podana w formie serduszek ale oczywiście możecie zrobić to spokojnie w okrągłych foremkach. Można też upiec jeden duży sernik. Ja miałam ochotę na inną formę podania, poza tym mini serniczkami łatwiej się podzielić :) Polecam dla fanów nugatowej nuty zatopionej w tradycyjnym serniku.
Przepis który był inspiracją.
Składniki na spód i nugatową kruszonkę:
Przepis który był inspiracją.
Składniki na spód i nugatową kruszonkę:
- 250 g ciasteczek z nadzieniem orzechowym
- 125 g czekolady
Przygotowanie:
Wafelki rozdrabniamy w mikserze a czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy składniki ze sobą. Częścią powstałej masy wykładamy spody silikonowych foremek na muffinki. Schładzamy w lodówce.
Pozostałą część masy rozsmarowujemy cienko na papierze do pieczenia i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Zastygniętą masę pokruszymy i dodamy do masy sernikowej.
Składniki na masę serową:
Wszystkie składniki wymieszać w misce, nie trzeba używać miksera ładnie się łączą. Zastygniętą masę uzyskaną ze resztki mieszanki na spody wyjąć z lodówki i pokruszyć na większe kawałki.
Uzyskaną kruszonkę mieszamy z masą serową i szybko wykładamy do przygotowanych foremek ze spodami.
Serniczki pieczemy około 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wyjęciu studzimy i schładzamy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy z silikonowych foremek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz