Tort kajmakowy |
Gdy przyjaciółka częstuje ciastem z cukierni i luźno stwierdza że jakbym chciała to mogłabym podjąć wyzwanie to co się robi? Rozkłada się ciasto na czynniki pierwsze, robiąc bałagan na talerzu, zapamiętuje się każdy smak, warstwę, konsystencje a następnie zmierza się z wyzwaniem. Ten tort to biszkopt zrobiony w całości z samych orzechów, bez użycia mąki, przełożony warstwami z kajmaku oraz serka mascarpone. Ze zwykłym biszkoptem ciasto to byłoby mdłe, orzechowy biszkopt jest wilgotny i nadaje całości spójnego smaku.
Składniki na biszkopt orzechowy:
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 6 jajek
- 3 łyżki kaszy manny
- pół szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
W jednej misce ubijamy białka jaj na sztywną pianę. W drugiej ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Orzechy mieszamy z kaszą manną. Łączymy orzechy z masą z żółtek. W kilku partiach dodajemy powstałą masę do ubitych białek. Mieszamy delikatnie tak aby białka nie opadły. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) tortownicy.
Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po ostudzeniu, nożem oddzielamy boki ciasta od tortownicy, wyjmujemy z formy i kroimy na 3 blaty.
Składniki na masy:
- puszka masy krówkowej
- szklanka śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- pół szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Na podkład lub paterę kładziemy pierwszy blat biszkoptu. Na nim rozsmarowujemy równo około 1/2 - 2/3 masy krówkowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i lekko dociskamy.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Ilość cukru zależna jest tak naprawdę od tego jak słodkie masy lubimy. Ubitą kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Na 2 blat biszkoptu wykładamy 2/3 gotowej masy. Przykrywamy 3 blatem biszkoptowym i lekko dociskamy. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę aby masy związały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz