Placek z gruszkami |
Bardzo smaczny, bardzo prosty i bardzo szybki placek z gruszkami. Robi się go niewielkim nakładem czasu i smakuje wyśmienicie. Najważniejsze są tu jednak owoce bo to one dominują smakiem, więc ważne aby wybierać je słodkie i soczyste. Oczywiście gruszki można zastąpić innymi owocami, eksperymentujcie i się bawcie ;)
Oryginalny przepis. Przepis na blaszkę o średnicy 20 cm. Ważne aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Składniki:
- 500 g gruszek, dojrzałych
- świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny
- 2 jajka, roztrzepane
- 50 g masła
- 75 g mąki pszennej
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, z lekkim czubem
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy w misce razem z sokiem z cytryny i odstawiamy.
W misie miksera roztrzepujemy jajka. Dolewamy przestudzone masło i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukier i całość szybko zmiksować.
Do tak powstałego ciasta dodajemy gruszki razem z sokiem i mieszamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz