Sernik kajmakowy |
Kto nie lubi kajmaku? Chyba nie ma takiej osoby, kajmak można lubić bardziej lub mniej ale nie można go nie lubić. Postanowiłam połączyć kajmak s twarogiem i zrobić sernik. To był strzał w dziesiątkę. Lekko krówkowy, odpowiednio słodki, karmelowy sernik... Niebo w buzi :)
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek digestive
- 120 g czekolady
Przygotowanie:
Ciasteczka pokruszyć w malakserze, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Całość połączyć i powstałą masę wcisnąć w dno (wyłożonej papierem) tortownicy. Wstawić d lodówki do schłodzenia.
Składniki na masę:
- 750 g twarogu na serniki
- puszka masy kajmakowej (510 g)
- 3 jajka
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół szklanki jogurtu naturalnego greckiego
Przygotowanie:
W misie miksera umieścić twaróg i masę kajmakową (2-3 łyżki odłożyć na dekorację) i całość dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym około 10 sekund. Dodać cukier, ekstrakt i jogurt i całość wymieszać, dokładnie ale nie długo żeby nie napowietrzyć masy.
Masę przelać na schłodzony spód. Piec w piekarniku w temperaturze 175 stopni przez około 60-75 minut, aż sernik na środku będzie sprężysty. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wierzch sernika posmarować odłożoną masą kajmakową i całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej całą noc. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz