Szarlotka kajmakowa |
Połączenie typowej szarlotki pachnącej cynamonem z dodatkiem warstwy kajmaku i orzechów. Połączenie zaskakujące ale jakże pyszne. Osobiście uważam że większa ilość kajmaku sprawdziła by się jeszcze lepiej więc na pewno następnym razem dodam go więcej. Przepis do zapisania i wypróbowania jeśli macie dość klasycznych szarlotek. Pyszna również na ciepło z gałką lodów.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 200 g zimnego masła
- 80 g cukru brązowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w mikserze i łączymy w jednolitą masą. Jeżeli nie będzie się chciało połączyć dodajemy po łyżce zimnej wody.
Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Składniki na nadzienie:
- 2 kg jabłek na szarlotkę
- sok z całej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru brązowego
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy w półplasterki. Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem. Jeżeli jabłka są kwaśne można dodać więcej cukru.
Składniki na kajmak z orzechami:
- pół puszki masy kajmakowej (moim zdaniem spokojnie można dać całą)
- pół szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Połowę schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia i przekładamy do formy 20x30 cm. Można spód wylepić palcami. Na to rozsmarowujemy masę kajmakową.
Z jabłek odlewamy powstały sok i równomiernie i ciasno wykładamy na spód ciasta.
Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozsypujemy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz