Sernik bananowy |
Mąż kręcił nosem jak usłyszał o pomyśle na takie ciasto. Kręcił do momentu aż nie spróbował. Wtedy stwierdził że ten sernik jest wybitny. Innym też smakował. Poza tym połączenie banana z nutellą to podobno klasyka. Klasyka którą warto jest wypróbować.
Składniki na spód:
- 200 g wafelków orzechowych
- 100 g nutelli
Przygotowanie:
Wafelki rozdrabniamy w malakserze na piasek. Nutellę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z rozdrobnionymi wafelkami. Tak przygotowaną masę wciskamy w dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na czas przygotowania masy serowej wstawiamy do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu na serniki
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 150 g nutelli (można spokojnie dać więcej)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 szklanki puree z bananów (około 3-4 banany)
Przygotowanie:
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki poza nutellą i dokładnie mieszamy.
Nutellę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do tortownicy wykładamy część masy serowej. Na niej rozkładamy łyżką nutellę starając się ułożyć równą warstwę. Całość przykrywamy drugą połową masy serowej.
Sernik pieczemy w temperaturze około 150 stopni przez 60 minut. Sernik powinien być ścięty i sprężysty na środku. Przed pokrojeniem chłodzimy 10-12 godzin w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz