Sernik z frużeliną |
Dawno nie było sernika więc szybko muszę to nadrobić :) Ten sernik jest wyjątkowy. Lekko słonawy spód, do tego słodki sernik polany kwaśno-słodką frużeliną z owoców leśnych. Połączenie idealne i bardzo wciągające. Dla stęsknionych letnich smaków.
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek digestive w czekoladzie
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy za pomocą malaksera lub wałka na piasek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z ciasteczkami. Powstałą masę wciskamy w spód, wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy. Schładzamy na czas przygotowania sernika.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 300 ml jogurtu greckiego
- 5 białek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii lub sok z połowy cytryny
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.
Gotową masę przelać na schodzony spód. Piec w temperaturze 150 stopni około 50-60 minut. Sernik powinien być ścięty i sprężysty na środku. Po upieczeniu schłodzić w lodówce przez noc.
Składniki na frużelinę:
- 250 g owoców leśnych, świeżych lub mrożonych (nie rozmrażać)
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Żelatynę zalać dwiema łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w łyżce wody. W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i puszczenia przez owoce soku. Dodać cytrynę, rozpuszczoną mąkę, wymieszać i zagotować. Zdjęć z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać z całością, delikatnie podgrzać do rozpuszczenia żelatyny ale nie zagotowywać. Wystudzoną frużeliną polewać sernik. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz