Tort czekoladowy |
Tort podwójnie czekoladowy. Czekoladowy biszkopt, przełożony czekoladową masą i konfiturą z czerwonych owoców, smak do wyboru jaki lubicie. Torcik ten można pięknie udekorować, przewiązać kokardką i podarować komuś bliskiemu z okazji jego święta. Prezent własnej roboty i do tego słodki to chyba najlepszy prezent jaki można sobie wyobrazić :)
Składniki na biszkopt (w temperaturze pokojowej):
- 3 duże jajka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 75 g mąki pszennej (np. tortowej)
- 30 g kakao
Przygotowanie:
Mąkę i kakao wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Dodawać pojedynczo żółtka dalej cały czas ubijając. Przesiać mąkę z kakao i delikatnie wmieszać w masę. Przełożyć do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia) średnicy około 18 cm.
Piec w piekarniku w temperaturze 160-170 stopni przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, upuścić je (w formie) na podłogę z wysokości około 30 - 40 cm. Wystudzić i dopiero wtedy przekroić na 3 blaty.
Składniki na masę:
- 250 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1,5 szklanki śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzać śmietankę z masłem (nie dopuszczając do wrzenia). Zestawić z palnika i dodać posiekane czekolady i odstawić na 2 minuty.
Po tym czasie masę dokładnie wymieszać (czekolada powinna się rozpuścić) i wystudzić do temperatury pokojowej.
Masę przykryć folią tak aby folia dotykała powierzchni masy i wstawić do lodówki na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki ubić do powstania gęstego i puszystego kremu.
Składniki do przygotowania tortu:
- biszkopt (przekrojony na 3 blaty)
- masa
- 3/4 szklanki konfitury z czerwonych owoców
- woda z sokiem do nasączenia biszkoptu
- wafelki lub rurki do dekoracji
Przygotowanie:
Na spód układamy jeden z 3 blatów, nasączamy, wykładamy połowę konfitury i 1/3 masy czekoladowej. Na to układamy 2 blat i powtarzamy czynności. Na górę układamy 3 blat nasączamy i dekorujemy resztą masy (pod tą masę już nie nakładamy konfitury). Dookoła dekorujemy wafelkami. Górę możemy polać polewą czekoladową. Całość chłodzimy przez kilka godzin aby warstwy się połączyły. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz