Żurek |
Żurek to chyba jedno z pierwszych dań jakie przychodzi na myśl w związku ze świętami Wielkiej Nocy. Ja już od kilku lat robię tylko i wyłącznie na własnym zakwasie i Wam też polecam. Dajcie się zaskoczyć w te święta ;)
Składniki:
- słoiczek własnego zakwasu z tego przepisu
- 500 g białej kiełbasy surowej
- 100 g boczku wędzonego
- włoszczyzna (por, kawałek selera, pietruszka, 2 marchewki)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wywar warzywny, wrzucamy wszystkie obrane warzywa, dodajemy obrane i pokrojone ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
Po około 15 minutach dodajemy kiełbasę białą (jeżeli używacie grubszej to możecie dodać wcześniej). Gotujemy kolejne 20 minut. Po tym czasie wyciągamy zarówno mięso jak i warzywa. Por wyrzucamy a marchewkę, pietruszkę i selera odkładamy na bok.
Do zupy dolewamy zakwas ze słoika (wraz z czosnkiem i resztą) i chwilę podgrzewamy. Zakwas można dodawać stopniowo jeśli nie lubicie mocno kwaśnego żuru. W tym czasie kroimy kiełbasę i warzywa w plasterki.
Dorzucamy mięso i warzywa do zupy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na tym etapie można zabielić zupę śmietaną. Podajemy z pokrojonymi jajkami na twardo oraz podsmażonymi skwarkami z boczku. Smczanego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz