wtorek, 17 marca 2015

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek
Kto z Was tak jak ja nie wyobraża sobie świąt bez żurku? Tak samo mocno nie wyobrażam sobie żurku bez zakwasu. Ale nie kupnego a takiego samodzielnie zrobionego. Uwierzcie mi że to prosty i szybki sposób na uzyskanie o wiele lepszego zakwasu niż ze sklepu. Może w tym roku warto ugościć rodzinę żurkiem na własnym zakwasie?

Przepis


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 800 ml wody letniej przegotowanej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie


Przygotowanie:
Do wyparzonego szklanego litrowego słoika wsypać mąkę i wymieszać ją z wodą. Najlepiej robić to stopniowo, partiami dodając mąkę i wodę i dokładnie mieszając, w ten sposób nie porobią Wam się grudki. Wody dodać tyle aby wypełnić słoik. Dorzucić pokruszone liście, pokrojone lub zgniecione ząbki czosnku i ziele angielskie. Nie przykrywając szczelnie odstawić na kilka dni (najlepiej na 3-5) na parapet lub półkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly