sobota, 15 marca 2014

Likier z białej czekolady

Likier z białej czekolady
Uwielbiam od czasu do czasu na kieliszek nietypowego likieru, a ponieważ ulubiony ostatnio likier świąteczny skończył się (nową partię obiecałam że zrobię dopiero na święta) poszukiwałam jakiegoś nowego smaku. I tak padło na likier z białej czekolady. Czuć w nim zarówno słodycz czekolady jak i gorycz alkoholu. Przyjaciółkom smakował :)

Przepis na około 1 litr
Składniki:
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g białej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 30 ml ekstraktu waniliowego
  • 500 ml wódki  
  •  
     
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewamy mleko skondensowane ze zwykłym. Gdy już będą ciepłe dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki białą czekoladę i mieszamy aż do jej dokładnego rozpuszczenia. Wszystko robimy na bardzo małym gazie pod koniec zestawiając ze źródła ciepła.




Ciepłą mieszankę mleczno-czekoladową przelewamy do jakiegoś pojemnika i studzimy. Po ochłodzeniu mieszamy z ekstraktem i wódką. Przelewamy do butelki i schładzamy. Przed każdym podaniem należy mocno wstrząsnąć butelkę gdyż na powierzchni lubi się zbierać warstwa czekolady. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly