niedziela, 27 kwietnia 2014

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy
Uwielbiam niebanalne połączenia smaków w słodkich wypiekach a szczególnie w sernikach. Twaróg jest wspaniałym produktem do takich eksperymentów, dobrze łączy się chyba z każdym smakiem (uważajcie, szykuję się do zrobienia bazyliowego sernika). W tym serniku jest bardzo dużo pistacji, przez co masa jest cięższa niż zwykle ale za to bardzo aromatyczna. Moim zdaniem przepis obowiązkowo do wypróbowania.

Oryginalny przepis w moim kilka zmian. Przepis na tortownicę średnicy 23 cm. Pamiętajcie aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.


Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek digestive (można zastąpić herbatnikami pełnoziarnistymi)
  • 100 g czekolady mlecznej




Przygotowanie:
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy z ciasteczkami. Masą ciasteczkową wykładamy spód, wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy. Schładzamy w lodówce.





Składniki na masę serową:
  • 330 g pistacji niesolonych
  • 440 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 550 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Przygotowanie:
Pistację umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy aż do powstania mąki pistacjowej. Po tym momencie mielimy jeszcze chwilę aż mąka zacznie się delikatnie zbijać. W tym momencie kończymy, nie można doprowadzić do wytrącenia się tłuszczu z orzechów.




Do mieszanki dodajemy mleko skondensowane i całość jeszcze chwilę mieszamy. Masę przekładamy do misy miksera, będzie ciężko masa jest gęsta.






Do masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy po dodaniu każdego. Następnie twaróg, najlepiej w dwóch partiach a na koniec ekstrakt i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.






Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wyjmujemy i studzimy do temperatury pokojowej.






Składniki na polewę:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • łyżka pistacji niesolonych do dekoracji




Przygotowanie:
Śmietankę podgrzać do wrzenia w garnku. Zdjąć z palnika i wrzucić do niej posiekaną czekoladę. Odstawić na minutę do rozpuszczenia czekolady a następnie dokładnie wymieszać. Ostudzić aż zacznie delikatnie gęstnieć. Polać sernik. Wierzch można dodatkowo przyozdobić posiekanymi pistacjami. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly