piątek, 11 kwietnia 2014

Sernikobrownies z miętą

Sernikobrownies
Brownie jest to klasyczne czekoladowe ciasto kuchni amerykańskiej. Można je trochę porównać do naszego murzynka, ale jest cięższe, bardziej zbite i mocniej czekoladowe. To jest ciasto które wygląda jakby wyszło z zakalcem, taki jego urok. Ja skusiłam się na połączenie klasycznego brownie z miętową warstwą serową, dla przełamania ciężkości czekolady.

Po oryginalny przepis zapraszam tu. Przepis na blachę o wymiarach 22x22 cm

Składniki na masę brownies:
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Masło wraz z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej.







W misce wymieszać mąkę, cukier sól i kakao. Do wymieszanych składników dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszać. 







Dodać pozostałe składniki i połączyć do uzyskania jednolitej masy.









Składniki na masę serową:
  • 250 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z mięty


Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać.







Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód nałożyć 2/3 masy brownies. Na to rozłożyć masę serową. Pozostałą masę brownies rozłożyć łyżką w nieregularnych odstępach na masie serowej. Za pomocą patyczka do szaszłyków wymieszać ze sobą masy, robiąc esy-floresy.




Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Pokroić na kawałki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly