piątek, 25 kwietnia 2014

Sos z piersi kurczaka z pieczarkami, ogórkiem i koperkie

Sos z piersi kurczaka
Jeden z moich ulubionych sosów obiadowych. Przepis wyniesiony z domu, ale nie mam pojęcia skąd go mama ma. Odkąd wprowadziłam ten sos w mojej kuchni jest też jednym z ulubionych dań mojego męża. Soczysta pierś, świeży ogórek, pieczarki i duża ilość koperku to przepis na idealne danie.


Składniki na około 4 porcje:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • duży ogórek
  • cebula
  • duża ilość posiekanego koperku
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie szklimy drobno pokrojoną cebulę. Przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni obsmażamy z każdej strony pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.






Do podsmażonej piersi dodajemy pokrojone pieczarki i całość smażymy. Gdy pieczarki puszczą sok, przekładamy zawartość patelni do garnka z cebulą.  






Do garnka dorzucamy listek laurowy i całość zalewamy wodą. Dusimy około 10 minut.







Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do sosu razem z posiekanym koperkiem. Całość dusimy około 5 minut.







Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Danie dobrze komponuje się z puree z ziemniaków. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly